sunnuntai 13. syyskuuta 2015

Vottepaserpa

20150913_171205

Tää on niiko wanha karjalaine perinneruoka tää, kääntysköhä tuo vähä jot "sitä mitä sattuu olemaa". Eikä oo vaikii tehä. Lisäysjärjestykses: öljy, sipul, valkosipul, soijarouhe, vesi, mausteet, tölkilline paseerattuu tomaattii, liemkuutio, vettä lissää, täysjyväpastaa, huuhotut punaset linssit, härkäpapurouhetta kouralline, kuivattui keittojuurikkaita (nii just ne mitä mie vast tein), vettä lisätää jos alkaa kuivahtaa. Keitetää pienel tulel nii kauva jot pasta on kypsää. Hintaa vissikii alle euro isole kattilale. Oon teht tätä ennekii ja yleesä laitan chorizoo sekkaa, mut nyt ei sattunt olemaa ja oikeestaa tää ol parempaa ilma sitä.

Tää viikko ol hävikkiviikko ja kaikelaista tietoo ol uutisis ja Martoil ja joka paikas mite hävikkii voip vähentää. Tälläsee muhennoksee ois upont vaik mitä tähteitä, mut nyt just ei olt mittää ni ei pääst demoilemmaa. Miu oma akilleekantapää on heviosasto, jos on enemp rahhaa, ostelen hedelmää ja vihannesta ja sit hups ne onkii jo ylkypsii ja sit kaivellaa netist ohjeita mihi ne vois upottaa. Onneks nyt on tult säilöttyy ilmasta marjaa ja muuta - talvel välist ananaspurki ostan kaupast ja banaanii, ko se on loistava välpala ja ylkypsät voip piilotella vaik pirtelöö tai banaanlettuloihe, mut muute koitan pittää tolkun mukan heviosastol pyöries. Ko kuitekii on pakastin täys marjaa montaa sorttii, ja hevipuolel on Suomes hito kallista. Mut mitä muihi tulloo, ni maitotuotteis voip vetää rankastkii päiväykse yli, liha kannattaa pakastaa jos sitä enemmä ostaa kerral, samote leipä, nii jot ykköskonsti häviki vähentämisee miu mielest on kyl pakastin. Sellase jos saap hommattuu, ni elämä helpottuu kummast.

An old Karelian dish called "Whatever you've got". Oil in the pan. Add chopped onions and garlic. Then soy meat and water with spices. Then a can of tomato passata, a stock cube, add some water, whole grain spaghetti, lentils, some crushed fava beans (this is from a store, made of boiled then dried fava beans so it can be added to a dish directly) and a handful of the veggies I just dried. Let simmer and add water when needed. I've done this before with chorizo, but now I had none and quite frankly it tasted better without it.

This week was a theme week, the news and several organization tried to raise awareness of the cost (and sheer stupidity) of wasting food. This dish is just perfect for getting rid of any leftovers - I didn't have any today, so I could not demo it.  But I am no saint here - my Achilles' heel is fruit and vegetables. If I had the money, I'd shop all kinds of fresh stuff and then suddenly realize I've done nothing with them and they're not so fresh anymore. Both are expensive in Finland, too. Nowadays I don't have the opportunity of wasting money, fortunately, so I've cut back on buying them. I may buy an occasional can of pineapple, and bananas are really good pricewise as well as nutritionally & keeping hunger away, but otherwise I walk straight past the fruit shelves. I've got berries in the freezer, anyway. The freezer is my best advice for reducing food waste anyway. Try to get one of those and life is suddenly much easier. And with dairy products the best before dates are more like guidelines anyway, I trust my nose with them.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti